19 lip 2012

Jagodowe ciasto z ricottą.

Kolejny przepis z jagodami oraz ricottą, jednym z moich ulubionych włoskich serów. Ciasto bardzo mi smakowało ze względu na jego lekkość i puszystość, a przygotowanie było wyjątkowo proste. Tak jak ostatnio zmodyfikowałam odrobinę przepis i zmniejszyłam ilość cukru. Dzięki serowi ricotta masa nie jest tak ciężka i tłusta jak w przypadku sernika, ale mimo wszystko jestem pewna, że ciasto trafi w gust miłośników serników. Jeśli nie macie jagód, możecie je zastąpić malinami, borówką amerykańską lub wiśniami.




Składniki:
ciasto:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki mleka
60g miękkiego masła
1 jajko
skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 i 1/2 szklanki jagód

masa serowa:
2 jajka
1 i 1/4 szklanki sera ricotta
4 łyżki cukru


Przygotowanie:

Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać mleko, masło, jajko, skórkę cytrynową i zmiksować ciasto na gładką masę. Przelać całość do tortownicy (20cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch wysypać jagody.

W średniej misce ubić jajka aż się spienią. Następnie dodać ricottę, cukier i zmiksować całość. Na koniec wylać masę na ciasto z jagodami. Piec w temperaturze 180'C przez 45-55 min, aż wierzch ciasta się zarumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz