29 cze 2011

Bezglutenowe kruche ciasteczka z masłem orzechowym.

Intensywnie orzechowe ciasteczka, w których mąkę zastąpiło masło orzechowe.

Untitled Peanut butter cookies

Składniki:

1 szklanka masła orzechowego
1 szklanka cukru (1/2 szklanki brązowego i 1/2 cukru krzyształ )
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kawałków gorzkiej czekolady

Przygotowanie: 

Połączyć masło orzechowe i cukier, miksować aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać jajko i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Z uzyskanej masy ulepić niewielkie kulki i układać je na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie rozgnieść je widelcem, a na środku ułożyć niewielkie kawałki czekolady.
Piec przez 10min w temperaturze 180'C, aż ciasteczka się zarumienią.


Przepis pochodzi ze strony Joy the Baker

1 komentarz:

  1. ale czad :)
    wypróbuję jak tylko będę mieć dostęp do piekarnika, hihihi
    Dosyć często używałam do wypieków orzechów i migdałów zamiast mąki.. Jak mogłam nie wpaść na masło orzechowe?

    OdpowiedzUsuń